A dió tápanyagtartalma

A dió az egyik legelterjedtebb olajos “mag”, s a legtöbb családban a karácsony és részben a húsvéti menü elengedhetetlen része.

Tele van többszörösen telítettlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A sokféle összetevő remek kiegészítőjévé teszi a táplálkozásunknak. Az idősebb emberek még ma is megesznek 2-3 diót naponta, mely sokuk számára fizikai és mentális jólétet teremt 70-80 éves korukban.

A dió tápanyagtartalma

 

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 654 kcal
Fehérje 15,2 g
Zsír 65,2 g
Ebből telített 6,1 g
Egyszeresen telítetlen 8,9 g
Többszörösen telítetlen 47,2 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 7 g
Cukor 2,6 g
Rost 6,7 g
Glikémiás Index 20

 

A dió vitamintartalma

Sokféle vitamint tartalmaz, mely a kiegyenlített tápanyagfelvétel alapja.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 20 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 12 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,34 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 0,15 mg
B3-vitamin (Niacin) 1,13 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 0,57 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,54 mg
B8-vitamin (Kolin) 39,2 mg
B9-vitamin (Folsav) 98 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 1,3 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 0,7 mg
K-vitamin 2,7 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 9 µg

 

A dió ásványianyag-tartalma

Sokféle ásványi anyagot tartalmaz, ha nem is kiemelkedő ezek mennyisége 🙂

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 3,09 mg
Foszfor 346 mg
Kalcium 98 mg
Kálium 441 mg
Magnézium 158 mg
Mangán 3,41 mg
Nátrium 2 mg
Réz 1,59 mg
Szelén 4,9 µg
Vas 2,91 mg

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük