A dió az egyik legelterjedtebb olajos „mag”, s a legtöbb családban a karácsony és részben a húsvéti menü elengedhetetlen része.
Tele van többszörösen telítettlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A sokféle összetevő remek kiegészítőjévé teszi a táplálkozásunknak. Az idősebb emberek még ma is megesznek 2-3 diót naponta, mely sokuk számára fizikai és mentális jólétet teremt 70-80 éves korukban.
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Energia | 654 kcal | |
Fehérje | 15,2 g | |
Zsír | 65,2 g | |
Ebből telített | 6,1 g | |
Egyszeresen telítetlen | 8,9 g | |
Többszörösen telítetlen | 47,2 g | |
Koleszterin | 0 mg | |
Szénhidrát | 7 g | |
Cukor | 2,6 g | |
Rost | 6,7 g | |
Glikémiás Index | 20 |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
A-vitamin | 20 IU | |
Alfa-karotin | 0 µg | |
Béta-karotin | 12 µg | |
Béta-kriptoxantin | 0 µg | |
Retinol | 0 µg | |
B1-vitamin (Tiamin) | 0,34 mg | |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0,15 mg | |
B3-vitamin (Niacin) | 1,13 mg | |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 0,57 mg | |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0,54 mg | |
B8-vitamin (Kolin) | 39,2 mg | |
B9-vitamin (Folsav) | 98 µg | |
B12-vitamin (Kobalamin) | 0 µg | |
C-vitamin | 1,3 mg | |
D-vitamin | 0 µg | |
E-vitamin | 0,7 mg | |
K-vitamin | 2,7 µg | |
Likopin | 0 µg | |
Lutein+Zeaxantin | 9 µg |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Cink | 3,09 mg | |
Foszfor | 346 mg | |
Kalcium | 98 mg | |
Kálium | 441 mg | |
Magnézium | 158 mg | |
Mangán | 3,41 mg | |
Nátrium | 2 mg | |
Réz | 1,59 mg | |
Szelén | 4,9 µg | |
Vas | 2,91 mg |