A (sült) gesztenye tápanyagtartalma

A sült gesztenye a téli időszak egyik jellegzetes étele.

A gesztenye pucolása és a sütés hatására a gesztenye tápanyagtartalma jelentősen változik. A legtöbb tápanyag aránya megnő az eltávozott víz és a hő hatására részben lebomló szénhidrát következtében. Ami nem igaz a C-vitamin tartalomra, mert az hő hatására ugyancsak bomlik.

A (sült) gesztenye tápanyagtartalma

 

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 245 kcal
Fehérje 3,2 g
Zsír 2,2 g
Ebből telített 0,4 g
Egyszeresen telítetlen 0,8 g
Többszörösen telítetlen 0,9 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 47,9 g
Cukor 10,6 g
Rost 5,1 g
Glikémiás Index 54

 

A gesztenye (sült) vitamintartalma

Többféle vitamint tartalmaz, mely hozzá segíthet a kiegyensúlyozott táblálkozáshoz.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 24 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 14 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,243 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 0,175 mg
B3-vitamin (Niacin) 1,342 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 0,554 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,497 mg
B8-vitamin (Kolin) 1,5 mg
B9-vitamin (Folsav) 70 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 26 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 0,5 mg
K-vitamin 7,8 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 13 µg

 

A gesztenye (sült) ásványianyag-tartalma

Többféle ásványi anyagot tartalmaz, magas káliumtartalma miatt az arra érzékenyek óvatosan fogyasszák!

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 0,57 mg
Foszfor 107 mg
Kalcium 29 mg
Kálium 592 mg
Magnézium 33 mg
Mangán 1,18 mg
Nátrium 2 mg
Réz 0,507 mg
Szelén 1,2 µg
Vas 0,91 mg

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük