A sült gesztenye a téli időszak egyik jellegzetes étele.
A gesztenye pucolása és a sütés hatására a gesztenye tápanyagtartalma jelentősen változik. A legtöbb tápanyag aránya megnő az eltávozott víz és a hő hatására részben lebomló szénhidrát következtében. Ami nem igaz a C-vitamin tartalomra, mert az hő hatására ugyancsak bomlik.
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Energia | 245 kcal | |
Fehérje | 3,2 g | |
Zsír | 2,2 g | |
Ebből telített | 0,4 g | |
Egyszeresen telítetlen | 0,8 g | |
Többszörösen telítetlen | 0,9 g | |
Koleszterin | 0 mg | |
Szénhidrát | 47,9 g | |
Cukor | 10,6 g | |
Rost | 5,1 g | |
Glikémiás Index | 54 |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
A-vitamin | 24 IU | |
Alfa-karotin | 0 µg | |
Béta-karotin | 14 µg | |
Béta-kriptoxantin | 0 µg | |
Retinol | 0 µg | |
B1-vitamin (Tiamin) | 0,243 mg | |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0,175 mg | |
B3-vitamin (Niacin) | 1,342 mg | |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 0,554 mg | |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0,497 mg | |
B8-vitamin (Kolin) | 1,5 mg | |
B9-vitamin (Folsav) | 70 µg | |
B12-vitamin (Kobalamin) | 0 µg | |
C-vitamin | 26 mg | |
D-vitamin | 0 µg | |
E-vitamin | 0,5 mg | |
K-vitamin | 7,8 µg | |
Likopin | 0 µg | |
Lutein+Zeaxantin | 13 µg |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Cink | 0,57 mg | |
Foszfor | 107 mg | |
Kalcium | 29 mg | |
Kálium | 592 mg | |
Magnézium | 33 mg | |
Mangán | 1,18 mg | |
Nátrium | 2 mg | |
Réz | 0,507 mg | |
Szelén | 1,2 µg | |
Vas | 0,91 mg |