A gyapotmagolaj felhasználása a gyapotot termelő országokban jelentősebb, mivel a gyapotmag melléktermék kedvező áron jutnak hozzá a feldolgozók, így a belőle kinyerhető olaj olcsó alternatívája a napraforgó olajnak.
Éppen ebből adódóan a délkelet-ázsiai konyha előszeretettel használja mivel nem füstöl és nehezen ég meg. Az édesipar hidrogénezett gyapotmagolajat használ egyes termékeihez és kiváló a csokoládé hígításához.
A gyapotmag tápanyagtartalma
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Energia |
506 kcal |
|
Fehérje |
32,6 g |
|
Zsír |
36,3 g |
|
Ebből telített |
9,7 g |
|
Egyszeresen telítetlen |
6,9 g |
|
Többszörösen telítetlen |
18,1 g |
|
Koleszterin |
0 mg |
|
Szénhidrát |
16,4 g |
|
Cukor |
0 g |
|
Rost |
5,5 g |
|
Glikémiás Index |
20 |
|
A gyapotmag vitamintartalma
Különféle B-vitaminokat tartalmaz.
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
A-vitamin |
442 IU |
|
Alfa-karotin |
0 µg |
|
Béta-karotin |
0 µg |
|
Béta-kriptoxantin |
0 µg |
|
Retinol |
0 µg |
|
B1-vitamin (Tiamin) |
0,75 mg |
|
B2-vitamin (Riboflavin) |
0,255 mg |
|
B3-vitamin (Niacin) |
3 mg |
|
B5-vitamin (Pantoténsav) |
0,456 mg |
|
B6-vitamin (Piridoxin) |
0,782 mg |
|
B8-vitamin (Kolin) |
0 mg |
|
B9-vitamin (Folsav) |
233 µg |
|
B12-vitamin (Kobalamin) |
0 µg |
|
C-vitamin |
9 mg |
|
D-vitamin |
0 µg |
|
E-vitamin |
0 mg |
|
K-vitamin |
0 µg |
|
Likopin |
0 µg |
|
Lutein+Zeaxantin |
0 µg |
|
A gyapotmag ásványianyag-tartalma
Magas a foszfor, a kálium, a réz és a mangán tartalma.
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Cink |
6 mg |
|
Foszfor |
800 mg |
|
Kalcium |
100 mg |
|
Kálium |
1350 mg |
|
Magnézium |
440 mg |
|
Mangán |
2,181 mg |
|
Nátrium |
25 mg |
|
Réz |
1,2 mg |
|
Szelén |
0 µg |
|
Vas |
5,4 mg |
|