A gyapotmag tápanyagtartalma

A gyapotmagolaj felhasználása a gyapotot termelő országokban jelentősebb, mivel a gyapotmag melléktermék kedvező áron jutnak hozzá a feldolgozók, így a belőle kinyerhető olaj olcsó alternatívája a napraforgó olajnak.

Éppen ebből adódóan a délkelet-ázsiai konyha előszeretettel használja mivel nem füstöl és nehezen ég meg. Az édesipar hidrogénezett gyapotmagolajat használ egyes termékeihez és kiváló a csokoládé hígításához.

A gyapotmag tápanyagtartalma

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 506 kcal
Fehérje 32,6 g
Zsír 36,3 g
Ebből telített 9,7 g
Egyszeresen telítetlen 6,9 g
Többszörösen telítetlen 18,1 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 16,4 g
Cukor 0 g
Rost 5,5 g
Glikémiás Index 20

A gyapotmag vitamintartalma

Különféle B-vitaminokat tartalmaz.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 442 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 0 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,75 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 0,255 mg
B3-vitamin (Niacin) 3 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 0,456 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,782 mg
B8-vitamin (Kolin) 0 mg
B9-vitamin (Folsav) 233 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 9 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 0 mg
K-vitamin 0 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 0 µg

A gyapotmag ásványianyag-tartalma

Magas a foszfor, a kálium, a réz és a mangán tartalma.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 6 mg
Foszfor 800 mg
Kalcium 100 mg
Kálium 1350 mg
Magnézium 440 mg
Mangán 2,181 mg
Nátrium 25 mg
Réz 1,2 mg
Szelén 0 µg
Vas 5,4 mg
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük