A mák tápanyagtartalma

A mák kifejezetten jó kalciumforrás, foszfor tartalma segíti a hatékony felszívódását.

Rendszeres fogyasztása minden korosztályban kifejti jótékony hatását, hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, és szükség esetén az állapot vissza fordítására is alkalmas. Jó hatással van a fogképzésre is. A mák vastartalma is igen magas, véd a fertőzések és a vérszegénység ellen.

A mák tápanyagtartalma

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 525kcal
Fehérje 18 g
Zsír 41,6 g
Ebből telített 4,5 g
Egyszeresen telítetlen 6 g
Többszörösen telítetlen 28,6 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 8,6 g
Cukor 3 g
Rost 19,5 g
Glikémiás Index 35

A mák vitamintartalma

B és E-vitamint tartalmaz

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 0 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 0 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,854 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 0,1 mg
B3-vitamin (Niacin) 0,896 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 0,324 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,247 mg
B8-vitamin (Kolin) 8,8 mg
B9-vitamin (Folsav) 82 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 1 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 1,77 mg
K-vitamin 0 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 0 µg

A mák ásványianyag-tartalma

Magas a kalcium, a mangán, a réz és a foszfor tartalma

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 7,9 mg
Foszfor 870 mg
Kalcium 1438 mg
Kálium 719 mg
Magnézium 347 mg
Mangán 6,707 mg
Nátrium 26 mg
Réz 1,627 mg
Szelén 13,5 µg
Vas 9,76 mg

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük