A mandula valahol fél úton van az egészséges ropogtatni való és a sütemény alapanyag között. Tisztítva, pörkölve sóval vagy nélküle ugyan úgy lehet kapni, mint a földimogyorót vagy a pisztáciát. Ennek fő oka a magas telítetlen zsírsav tartalma.
Apróra szelve vagy darálva viszont sokféle sütemény és más édesség kedvelt alapanyaga, ami kellemes édeskés-kesernyés ízének köszönhető.
A mandula tápanyagtartalma
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Energia |
579 kcal |
|
Fehérje |
21,2 g |
|
Zsír |
49,9 g |
|
Ebből telített |
3,8 g |
|
Egyszeresen telítetlen |
31,6 g |
|
Többszörösen telítetlen |
12,3 g |
|
Koleszterin |
0 mg |
|
Szénhidrát |
9,1 g |
|
Cukor |
4,4 g |
|
Rost |
12,5 g |
|
Glikémiás Index |
20 |
|
A mandula vitamintartalma
B-vitaminokban és E vitaminban gazdag.
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
A-vitamin |
2 IU |
|
Alfa-karotin |
0 µg |
|
Béta-karotin |
1 µg |
|
Béta-kriptoxantin |
0 µg |
|
Retinol |
0 µg |
|
B1-vitamin (Tiamin) |
0,205 mg |
|
B2-vitamin (Riboflavin) |
1,138 mg |
|
B3-vitamin (Niacin) |
3,618 mg |
|
B5-vitamin (Pantoténsav) |
0,471 mg |
|
B6-vitamin (Piridoxin) |
0,137 mg |
|
B8-vitamin (Kolin) |
52,1 mg |
|
B9-vitamin (Folsav) |
44 µg |
|
B12-vitamin (Kobalamin) |
0 µg |
|
C-vitamin |
0 mg |
|
D-vitamin |
0 µg |
|
E-vitamin |
25,63 mg |
|
K-vitamin |
0 µg |
|
Likopin |
0 µg |
|
Lutein+Zeaxantin |
1 µg |
|
A mandula ásványianyag-tartalma
Remek foszfor és magnézium forrás.
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Cink |
3,12 mg |
|
Foszfor |
481 mg |
|
Kalcium |
269 mg |
|
Kálium |
733 mg |
|
Magnézium |
270 mg |
|
Mangán |
2,18 mg |
|
Nátrium |
1 mg |
|
Réz |
1,03 mg |
|
Szelén |
4,1 µg |
|
Vas |
3,71 mg |
|