A mandula tápanyagtartalma

A mandula valahol fél úton van az egészséges ropogtatni való és a sütemény alapanyag között. Tisztítva, pörkölve sóval vagy nélküle ugyan úgy lehet kapni, mint a földimogyorót vagy a pisztáciát. Ennek fő oka a magas telítetlen zsírsav tartalma.

Apróra szelve vagy darálva viszont sokféle sütemény és más édesség kedvelt alapanyaga, ami kellemes édeskés-kesernyés ízének köszönhető.

A mandula tápanyagtartalma

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 579 kcal
Fehérje 21,2 g
Zsír 49,9 g
Ebből telített 3,8 g
Egyszeresen telítetlen 31,6 g
Többszörösen telítetlen 12,3 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 9,1 g
Cukor 4,4 g
Rost 12,5 g
Glikémiás Index 20

A mandula vitamintartalma

B-vitaminokban és E vitaminban gazdag.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 2 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 1 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,205 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 1,138 mg
B3-vitamin (Niacin) 3,618 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 0,471 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,137 mg
B8-vitamin (Kolin) 52,1 mg
B9-vitamin (Folsav) 44 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 0 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 25,63 mg
K-vitamin 0 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 1 µg

A mandula ásványianyag-tartalma

Remek foszfor és magnézium forrás.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 3,12 mg
Foszfor 481 mg
Kalcium 269 mg
Kálium 733 mg
Magnézium 270 mg
Mangán 2,18 mg
Nátrium 1 mg
Réz 1,03 mg
Szelén 4,1 µg
Vas 3,71 mg
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük