Ha hatalmas bokrokon növő mogyoró csupán névrokona a földben termő földimogyorónak, de a tápanyagtartalma és az élvezeti értéke hasonló, érdemes belőle is rendszeresen fogyasztani.
A nyers mogyoróhoz képest a tápanyagtartalma picikét átalakul A pörkölés hatására a szénhidrátok aránya picikét megnő, az értékes telítetlen zsírok pedig csökkennek, mert hő hatására részben elbomlanak.
A mogyoró (pörkölt) tápanyagtartalma
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Energia |
587kcal |
|
Fehérje |
24,4 g |
|
Zsír |
49,7 g |
|
Ebből telített |
7,7 g |
|
Egyszeresen telítetlen |
26,2 g |
|
Többszörösen telítetlen |
9,8 g |
|
Koleszterin |
0 mg |
|
Szénhidrát |
12,9 g |
|
Cukor |
4,9 g |
|
Rost |
8,4 g |
|
Glikémiás Index |
15 |
|
A mogyoró (pörkölt) vitamintartalma
A B és E-vitamin tartalma a pörkölés hatására némileg csökken.
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
A-vitamin |
0 IU |
|
Alfa-karotin |
0 µg |
|
Béta-karotin |
0 µg |
|
Béta-kriptoxantin |
0 µg |
|
Retinol |
0 µg |
|
B1-vitamin (Tiamin) |
0,152 mg |
|
B2-vitamin (Riboflavin) |
0,197 mg |
|
B3-vitamin (Niacin) |
14,355 mg |
|
B5-vitamin (Pantoténsav) |
1,011 mg |
|
B6-vitamin (Piridoxin) |
0,466 mg |
|
B8-vitamin (Kolin) |
64,6 mg |
|
B9-vitamin (Folsav) |
97 µg |
|
B12-vitamin (Kobalamin) |
0 µg |
|
C-vitamin |
0 mg |
|
D-vitamin |
0 µg |
|
E-vitamin |
4,93 mg |
|
K-vitamin |
0 µg |
|
Likopin |
0 µg |
|
Lutein+Zeaxantin |
0 µg |
|
A mogyoró (pörkölt) ásványianyag-tartalma
A kiegyenlített ásványianyag összetétele megmarad a mogyoró pörkölése során.
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Cink |
2,77 mg |
|
Foszfor |
363 mg |
|
Kalcium |
58 mg |
|
Kálium |
634 mg |
|
Magnézium |
178 mg |
|
Mangán |
1,786 mg |
|
Nátrium |
6 mg |
|
Réz |
0,428 mg |
|
Szelén |
9,3 µg |
|
Vas |
1,58 mg |
|