A mogyoró (pörkölt) tápanyagtartalma

Ha hatalmas bokrokon növő mogyoró csupán névrokona a földben termő földimogyorónak, de a tápanyagtartalma és az élvezeti értéke hasonló, érdemes belőle is rendszeresen fogyasztani.

A nyers mogyoróhoz képest a tápanyagtartalma picikét átalakul A pörkölés hatására a szénhidrátok aránya picikét megnő, az értékes telítetlen zsírok pedig csökkennek, mert hő hatására részben elbomlanak.

A mogyoró (pörkölt) tápanyagtartalma

 

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 587kcal
Fehérje 24,4 g
Zsír 49,7 g
Ebből telített 7,7 g
Egyszeresen telítetlen 26,2 g
Többszörösen telítetlen 9,8 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 12,9 g
Cukor 4,9 g
Rost 8,4 g
Glikémiás Index 15

 

A mogyoró (pörkölt) vitamintartalma

A B és E-vitamin tartalma a pörkölés hatására némileg csökken.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 0 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 0 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,152 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 0,197 mg
B3-vitamin (Niacin) 14,355 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 1,011 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,466 mg
B8-vitamin (Kolin) 64,6 mg
B9-vitamin (Folsav) 97 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 0 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 4,93 mg
K-vitamin 0 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 0 µg

 

A mogyoró (pörkölt) ásványianyag-tartalma

A kiegyenlített ásványianyag összetétele megmarad a mogyoró pörkölése során.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 2,77 mg
Foszfor 363 mg
Kalcium 58 mg
Kálium 634 mg
Magnézium 178 mg
Mangán 1,786 mg
Nátrium 6 mg
Réz 0,428 mg
Szelén 9,3 µg
Vas 1,58 mg

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük