• Fontos!

    Az oldalon szereplő értékek csak tájékoztató jellegűek, a boltokban és a piacon megvásárolható termékek tápanyag összetétele a feltüntetett értékektől eltérhetnek.

    Ennek az oka, hogy az élelmiszereink összetétele függenek az előállítás körülményeitől, az előállítás során alkalmazott módszerektől, a tárolás és a szállítás időtartamától is.

Vitaminok és ásványi anyagok javasolt napi bevitele (RDA)

Amióta a 1900-as évek óta ismert a vitaminok és ásványi anyagok hatása a szervezetünkre, azóta szinte állandó tudományos vitatéma az, ezen anyagokból mennyi az a mennyiség, amit napi szinten érdemes bevinni a szervezetünkbe. Ezen kutatások eredményeit az 1950-es években foglalták össze, s az így meghatározott mennyiségeket hívják azóta a vitaminok… Continue reading

29 édesség tápanyagtartalma

A szupermarketekben kapható ropik, sós peresek, piskóták és chipsek az elmúlt száz évben akkora teret nyertek a táplálkozásunkban, főleg a gyerekeknél, hogy külön táblázatba foglaltam össze ezek tápanyagtartalmát. Vannak helyzetek, amikor ezen édességek fogyasztása ugyan javasolt (megerőltető fizikai munka vagy intenzív szellemi tevékenység esetén), de rendszeres fogyasztásuk túlzott és intenzív… Continue reading

43 Szalámi, felvágott és kolbász tápanyagtartalma

A vegyes táplálkozás egyik fontos összetevője a feldolgozott húsok fogyasztása. Szalámik, felvágottak, kolbászok, hurkák, sonkák, párizsik, disznósajtok, májkrémek a hideg és meleg étkezések rendszeres szereplői. Nagyszerű fehérje és zsiradék források, szénhidrátot viszont alig tartalmaznak. Természetesen ezen élelmiszerek kapcsán is hasznos mindazt észben tartani, amit a húsok tápanyagtartalma kapcsán már említettem…. Continue reading

47 zsír- és olajféleség tápanyagtartalma

Zsírok és olajok a kiegyensúlyozott táplálkozásnak elengedhetetlen részei. Szükségesek a sejtek működéséhez, a nyirok kialakulásához, a bőr egészséges állapotához is hozzájárulnak. Ma már Amerikában is megdőlt az a fajta hívatalosnak mondott vélemény, hogy a zsírszegény étkezés (diéta) egészséges. Természetesen ez nem vonatkozik azokra, akiknek zsíranyagcsere zavaruk van, számukra a zsírszegény… Continue reading

28 olajos mag tápanyagtartalma

Az olajos magvak sokak számára egyet jelentenek az egészséges táplálkozás fontos eleme, mert tele vannak telítetlen (növényi) zsírokkal. Ez viszont csak az egyik oldala a történetnek, mivel a magok egy teljes növényi élet lehetőségét is magukba zárták, mielőtt megtörtük volna őket. S épp ezért a legtöbbjük nagyszerű fehérje és szénhidrát… Continue reading

57 gyümölcs tápanyagtartalma

Korábban a legjobb ásványi anyag és vitaminforrások a gyümölcsök voltak. S ez mai napig így is van, ha hazai termelőtől vesszük a gyümölcsöket, illetve a gyümölcskészítményeket. A külföldről származó gyümölcsökre ez viszont már nem mindig mondható el, mert a korai (nem teljesen megérett állapotú) szüretelés és a mesterséges utóérlelés miatt… Continue reading

81 különféle zöldség tápanyagtartalma

A gabonákon kívül a legfontosabb növényi alapú táplálékunk a zöldségek. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, mely a szervezetünk elengedhetetlen táplálékai. Azonban a táblázatban szereplő értékek csak közelítőek. A zöldségek tápanyag-összetétele nagyban függ a termőtalaj minőségétől és az időjárástól. S azt is fontos szem előtt tartani, hogy az üvegházban… Continue reading

28 Gabona és gabonából készült étel tápanyagtartalma

A gabona alapú táplálékok, a tojás és a tej mellett, a harmadik leginkább elterjedt élelemünk. Tele vannak szénhidráttal, hogy nagyszerű energiaforrások. Sajnos a modern életvitelünk, illetve az intenzív mezőgazdaságunk, a gabonák ásványi anyag és vitamintartalmát, az elmúlt évben jelentősen lecsökkentette, de ettől még az elsődleges szénhidrát forrás szerepét a gabonák… Continue reading

A tojás és alkotóelemeinek tápanyagtartalma

A tojás, a tej mellett a másik olyan tápláléka az emberiségnek, mely szinte kultúra függetlenül szinte minden nép konyhájában megtalálható. Ez alól csupán az indiai szubkontinens a kivétel, ahol a hinduk java része nem eszi sem húst, sem tojást. Ami az ottani vallás erőszakmentes szemléletéből adódik. tojás és alkotórészeinek tápanyagtartalma… Continue reading

17 kemény és lágy sajt tápanyagtartalma

A tej egyik leggyakoribb feldolgozási módja a sajtkészítés. Ez is pont annyira kultúra független, mint maga a tejfogyasztás. Ennek következtében, igazodva a helyi adottságokhoz, sokféle sajtkészítési eljárás alakult ki az évezredek során, s pont ezért ismerünk annyi eltérő ízű és állagú sajtot is. Kemény és lágy sajtok tápanyagtartalma Megnevezés (100… Continue reading