A különböző állati eredetű húsok nagyszerű fehérjeforrások. Relatíve kevés szénhidrátot tartalmaznak.
Szemben a vadhúsokkal, a nagyüzemi állattartás következtében a húsfélék sok esetben tele vannak antibiotikummal és más gyógyszer hatóanyagokkal. Másrészt a tartási körülmények miatt a hús íze és illata is megváltozott, néha bizony büdösek.
Másrészt az etetésük során olyan anyagokat is felhasználnak, például hallisztet, amit száz évvel ezelőtt még nem használtak fel, s ami arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthatnak.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Bárány, (sovány juhhús) | 19,7 | 12,7 | 0,3 | 200 |
Birka (közepes juhhús) | 16,9 | 26,4 | 0,3 | 316 |
Borjú | 19,5 | 4,5 | 0,3 | 123 |
Csiga, éti | 17,6 | 1 | 0,2 | 82 |
Csirkecomb | 20,9 | 5,2 | 0,5 | 136 |
Csirkemell filé | 24,7 | 1 | 0,5 | 109 |
Galamb | 19,6 | 5 | 1,2 | 130 |
Kacsa, pecsenye | 19 | 12 | 0,4 | 191 |
Kappan | 19,3 | 9,3 | 0,4 | 167 |
Liba, hízott | 16 | 35 | 0,2 | 392 |
Liba, pecsenye | 18,5 | 13,6 | 0,3 | 203 |
Marha, bélszín | 19 | 4,4 | 0,6 | 121 |
Marha, felsál | 17 | 19 | 0,6 | 249 |
Marha, hátszín, lapos | 15 | 18 | 0,6 | 231 |
Marha, hátszín, magas | 19 | 17,2 | 0,6 | 240 |
Marha, hátszín, puha | 19,7 | 17,8 | 0,6 | 249 |
Marha lapocka | 21 | 6,2 | 0,6 | 147 |
Marha szegy | 16 | 21 | 0,5 | 263 |
Marha tarja | 20 | 6 | 0,6 | 140 |
Nyúl, házi | 21 | 8 | 0,4 | 162 |
Pulyka | 20,5 | 9,5 | 0,4 | 174 |
Sertéscomb, karaj | 21 | 8,1 | 0,4 | 163 |
Sertés csülök | 16 | 29 | 0,3 | 337 |
Sertés dagadó | 12 | 42 | 0,3 | 441 |
Sertés lapocka | 17,5 | 23,9 | 0,3 | 295 |
Tyúk | 19 | 6,5 | 0,4 | 140 |