26 húsféle tápanyagtartalma

A különböző állati eredetű húsok nagyszerű fehérjeforrások. Relatíve kevés szénhidrátot tartalmaznak.

Szemben a vadhúsokkal, a nagyüzemi állattartás következtében a húsfélék sok esetben tele vannak antibiotikummal és más gyógyszer hatóanyagokkal. Másrészt a tartási körülmények miatt a hús íze és illata is megváltozott, néha bizony büdösek.

Másrészt az etetésük során olyan anyagokat is felhasználnak, például hallisztet, amit száz évvel ezelőtt még nem használtak fel, s ami arra érzékenyeknél allergiás reakciót is kiválthatnak.

háziállatok húsának tápanyagtartalma

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Bárány, (sovány juhhús) 19,7 12,7 0,3 200
Birka (közepes juhhús) 16,9 26,4 0,3 316
Borjú 19,5 4,5 0,3 123
Csiga, éti 17,6 1 0,2 82
Csirkecomb 20,9 5,2 0,5 136
Csirkemell filé 24,7 1 0,5 109
Galamb 19,6 5 1,2 130
Kacsa, pecsenye 19 12 0,4 191
Kappan 19,3 9,3 0,4 167
Liba, hízott 16 35 0,2 392
Liba, pecsenye 18,5 13,6 0,3 203
Marha, bélszín 19 4,4 0,6 121
Marha, felsál 17 19 0,6 249
Marha, hátszín, lapos 15 18 0,6 231
Marha, hátszín, magas 19 17,2 0,6 240
Marha, hátszín, puha 19,7 17,8 0,6 249
Marha lapocka 21 6,2 0,6 147
Marha szegy 16 21 0,5 263
Marha tarja 20 6 0,6 140
Nyúl, házi 21 8 0,4 162
Pulyka 20,5 9,5 0,4 174
Sertéscomb, karaj 21 8,1 0,4 163
Sertés csülök 16 29 0,3 337
Sertés dagadó 12 42 0,3 441
Sertés lapocka 17,5 23,9 0,3 295
Tyúk 19 6,5 0,4 140
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük