Az olajos magvak sokak számára egyet jelentenek az egészséges táplálkozás fontos eleme, mert tele vannak telítetlen (növényi) zsírokkal.
Ez viszont csak az egyik oldala a történetnek, mivel a magok egy teljes növényi élet lehetőségét is magukba zárták, mielőtt megtörtük volna őket. S épp ezért a legtöbbjük nagyszerű fehérje és szénhidrát forrás is…
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Brazil dió | 15 | 60,8 | 4,4 | 659 |
Dió | 18,6 | 57 | 7,0 | 654 |
Fenyőmag | 13,7 | 68,4 | 9,4 | 673 |
Földimogyoró | 25,8 | 49,2 | 7,6 | 567 |
Gesztenye | 1,6 | 1,3 | 36,1 | 196 |
Gesztenye (sült) | 3,2 | 2.2 | 47,9 | 245 |
Gingko dió | 4,3 | 1,7 | 28,3 | 182 |
Gyapotmag | 32,6 | 36,3 | 16,4 | 506 |
Hikori dió | 12,7 | 64,4 | 11,9 | 657 |
Kesudió | 18,2 | 43,9 | 26,9 | 553 |
Kesudió (pörkölt) | 15,3 | 46,4 | 29,7 | 574 |
Kókuszdió, friss | 3,3 | 33,5 | 6,2 | 354 |
Lenmag | 18,3 | 42,2 | 1,6 | 534 |
Mák | 18,0 | 41,6 | 8,6 | 525 |
Makadámiadió | 7,9 | 75,8 | 5,2 | 718 |
Mandula | 21,2 | 49,9 | 9,1 | 579 |
Mandula (pörkölt) | 21,0 | 52,5 | 10,1 | 598 |
Mogyoró | 25,8 | 49,2 | 7,6 | 567 |
Mogyoró (pörkölt) | 24,4 | 49,7 | 12,9 | 687 |
Napraforgó mag | 20,8 | 51,5 | 11,4 | 584 |
Paradió | 14,3 | 67,1 | 4,2 | 654 |
Pekándió | 18 | 42 | 32 | 596 |
Pekándió (pirított) | 18 | 42 | 32 | 596 |
Pisztácia | 22,3 | 54 | 13,8 | 650 |
Pisztácia (pirított) | 22,3 | 54 | 13,8 | 650 |
Szezámmag | 22,3 | 54 | 13,8 | 650 |
Tökmag | 33,9 | 50,5 | 3,6 | 623 |
Vajdió | 22,3 | 54 | 13,8 | 650 |