A gabona alapú táplálékaink a legfontosabb szénhidrát forrásaink, szinte az egész világon elterjedtek. Talán a tradicionális polinéz táplálkozásban, illetve az Északi sarkkör mentén nincsen túl nagy jelentőségük.
A kenyérféléken kívül a főtt tészta az, amit nagyon sok fele használnak. S ide tartoznak a lepények, piták is. A keltésztákat, melyek ugyan nem kenyerek, de élesztővel készülnek, mint például a pizza, a kenyér és pékáruk között találhatók meg.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Durumtészta (főtt) | 5.4 | 0.6 | 32.0 | 158 |
Durumtészta (száraz) | 12.5 | 1.4 | 73.0 | 360 |
Kukoricatészta (főtt) | 2.6 | 0.7 | 23.1 | 126 |
Kukoricatészta (száraz) | 7.5 | 2.1 | 68.3 | 357 |
Kuszkusz (főtt) | 3.8 | 0.2 | 21.8 | 112 |
Kuszkusz (száraz) | 12.8 | 0.6 | 72.4 | 376 |
Leveles tészta (fagyasztott) | 6.0 | 29.0 | 34.0 | 423 |
Makaróni (főtt) | 5.8 | 0.9 | 29.1 | 158 |
Makaróni (száraz) | 13.0 | 1.5 | 71.5 | 371 |
Metélt tészta (főtt) | 4.5 | 2.1 | 24.0 | 138 |
Metélt tészta (száraz) | 14.2 | 4.4 | 68.0 | 384 |
Penne tészta (főtt) | 5.4 | 0.6 | 31.6 | 156 |
Penne tészta (száraz) | 12.5 | 1.4 | 73.0 | 360 |
Pita (fehér lisztből) | 9.1 | 1.2 | 53.5 | 275 |
Pita (teljes kiőrlésű) | 9.8 | 1.7 | 49.8 | 262 |
Quinoa (főtt) | 4.4 | 1.9 | 18.5 | 120 |
Quinoa (száraz) | 14.1 | 6.1 | 57.2 | 368 |
Rétestészta, réteslap (fagyasztott) | 9.5 | 3.6 | 64.2 | 328 |
Rizstészta (főtt) | 1.8 | 0.2 | 23.0 | 108 |
Rizstészta (száraz) | 6.0 | 0.6 | 78.6 | 364 |
Soba tészta (főtt) | 5.1 | 0.1 | 21.4 | 99 |
Soba tészta (száraz) | 14.4 | 0.7 | 74.6 | 336 |
Somen tészta (főtt) | 4.0 | 0.2 | 26.0 | 131 |
Somen tészta (száraz) | 11.4 | 0.8 | 69.8 | 356 |
Spagetti (főtt) | 5.8 | 0.9 | 29.1 | 158 |
Spagetti (száraz) | 13.0 | 1.5 | 71.5 | 371 |
Száraztészta (2 tojásos) | 12.6 | 1.6 | 75.0 | 370 |
Száraztészta (4 tojásos) | 13.0 | 2.0 | 76.0 | 381 |
Száraztészta (8 tojásos) | 14.5 | 3.4 | 73.2 | 388 |
Tarhonya (főtt) | 5.5 | 1.0 | 27.0 | 138 |
Tarhonya (száraz) | 12.9 | 2.7 | 66.8 | 342 |
Teljes kiőrlésű tészta (főtt) | 6.0 | 1.7 | 26.2 | 149 |
Teljes kiőrlésű tészta (száraz) | 13.9 | 2.9 | 64.2 | 352 |
Üvegtészta (főtt) | 0.0 | 0.0 | 49.2 | 200 |
Üvegtészta (száraz) | 0.1 | 0.1 | 86.8 | 351 |