35 tésztaféleség tápanyagtartalma

A gabona alapú táplálékaink a legfontosabb szénhidrát forrásaink, szinte az egész világon elterjedtek. Talán a tradicionális polinéz táplálkozásban, illetve az Északi sarkkör mentén nincsen túl nagy jelentőségük.

A kenyérféléken kívül a főtt tészta az, amit nagyon sok fele használnak. S ide tartoznak a lepények, piták is. A keltésztákat, melyek ugyan nem kenyerek, de élesztővel készülnek, mint például a pizza, a kenyér és pékáruk között találhatók meg.

A tésztafélék tápanyagtartalma

 

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Durumtészta (főtt) 5.4 0.6 32.0 158
Durumtészta (száraz) 12.5 1.4 73.0 360
Kukoricatészta (főtt) 2.6 0.7 23.1 126
Kukoricatészta (száraz) 7.5 2.1 68.3 357
Kuszkusz (főtt) 3.8 0.2 21.8 112
Kuszkusz (száraz) 12.8 0.6 72.4 376
Leveles tészta (fagyasztott) 6.0 29.0 34.0 423
Makaróni (főtt) 5.8 0.9 29.1 158
Makaróni (száraz) 13.0 1.5 71.5 371
Metélt tészta (főtt) 4.5 2.1 24.0 138
Metélt tészta (száraz) 14.2 4.4 68.0 384
Penne tészta (főtt) 5.4 0.6 31.6 156
Penne tészta (száraz) 12.5 1.4 73.0 360
Pita (fehér lisztből) 9.1 1.2 53.5 275
Pita (teljes kiőrlésű) 9.8 1.7 49.8 262
Quinoa (főtt) 4.4 1.9 18.5 120
Quinoa (száraz) 14.1 6.1 57.2 368
Rétestészta, réteslap (fagyasztott) 9.5 3.6 64.2 328
Rizstészta (főtt) 1.8 0.2 23.0 108
Rizstészta (száraz) 6.0 0.6 78.6 364
Soba tészta (főtt) 5.1 0.1 21.4 99
Soba tészta (száraz) 14.4 0.7 74.6 336
Somen tészta (főtt) 4.0 0.2 26.0 131
Somen tészta (száraz) 11.4 0.8 69.8 356
Spagetti (főtt) 5.8 0.9 29.1 158
Spagetti (száraz) 13.0 1.5 71.5 371
Száraztészta (2 tojásos) 12.6 1.6 75.0 370
Száraztészta (4 tojásos) 13.0 2.0 76.0 381
Száraztészta (8 tojásos) 14.5 3.4 73.2 388
Tarhonya (főtt) 5.5 1.0 27.0 138
Tarhonya (száraz) 12.9 2.7 66.8 342
Teljes kiőrlésű tészta (főtt) 6.0 1.7 26.2 149
Teljes kiőrlésű tészta (száraz) 13.9 2.9 64.2 352
Üvegtészta (főtt) 0.0 0.0 49.2 200
Üvegtészta (száraz) 0.1 0.1 86.8 351

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük