A vegyes táplálkozás egyik fontos összetevője a feldolgozott húsok fogyasztása. Szalámik, felvágottak, kolbászok, hurkák, sonkák, párizsik, disznósajtok, májkrémek a hideg és meleg étkezések rendszeres szereplői.
Nagyszerű fehérje és zsiradék források, szénhidrátot viszont alig tartalmaznak. Természetesen ezen élelmiszerek kapcsán is hasznos mindazt észben tartani, amit a húsok tápanyagtartalma kapcsán már említettem.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Baromfi párizsi | 11 | 14 | 3 | 130 |
Baromfi virsli | 12 | 15 | 3 | 193 |
Chorizo kolbász | 24 | 35 | 6 | 433 |
Csabai kolbász | 23 | 44 | 1 | 494 |
Császárszalonna | 12 | 35 | 1 | 367 |
Cserkészkolbász | 16 | 30 | 0 | 336 |
Disznósajt | 17 | 20 | 0 | 249 |
Főzőkolbász | 15 | 27 | 2 | 301 |
Füstölt kolbász | 28 | 22 | 0 | 316 |
Gépsonka | 16 | 3 | 1 | 88 |
Gyulai kolbász | 22 | 43 | 1 | 479 |
Házi szárazkolbász | 20 | 43 | 1 | 469 |
Húskenyér | 9 | 27 | 5 | 303 |
Húspástétom | 13 | 23 | 6 | 282 |
Kacsamájkrém | 9 | 26 | 4 | 282 |
Krinolin | 13 | 16 | 3 | 206 |
Lecsókolbász | 16 | 37 | 3 | 409 |
Libamájkrém | 9 | 16 | 3 | 194 |
Löncshús | 9 | 15 | 1 | 176 |
Májashurka | 15 | 35 | 1 | 379 |
Marha párizsi | 11 | 19 | 1 | 216 |
Mortadella | 16 | 28 | 1 | 322 |
Nyári szalámi | 16 | 33 | 1 | 362 |
Olasz felvágott | 13 | 22 | 1 | 251 |
Paprikás szalámi | 24 | 47 | 1 | 520 |
Paraszt sonka | 20 | 18 | 1 | 245 |
Pármai sonka | 27 | 14 | 1 | 236 |
Pulykakolbász | 12 | 24 | 2 | 270 |
Pulykapárizsi | 11 | 17 | 2 | 203 |
Pulykasonka | 15 | 4 | 3 | 111 |
Pulykavirsli | 13 | 20 | 1 | 236 |
Sertés párizsi | 12 | 17 | 1 | 207 |
Sertés virsli | 13 | 21 | 3 | 252 |
Sertésmájkrém | 11 | 16 | 14 | 237 |
Sütnivaló kolbász | 14 | 31 | 1 | 346 |
Szafaládé | 10 | 22 | 2 | 250 |
Szárazkolbász | 23 | 44 | 1 | 494 |
Tavaszi felvágott | 12 | 17 | 2 | 209 |
Téliszalámi | 25 | 47 | 1 | 524 |
Turista felvágott | 18 | 33 | 2 | 372 |
Turista szalámi | 16 | 33 | 1 | 362 |
Vaddisznó kolbász | 22 | 42 | 1 | 500 |
Véres hurka | 12 | 19 | 6 | 250 |
Veronai felvágott | 15 | 24 | 0 | 288 |
Zalai felvágott | 13 | 18 | 1 | 218 |