Az ételeink egyediségét, élvezeti és egészségügyi hatását részben a főszerezésük adja meg. S pont ezért nagyon nem mindegy, hogy az egyes fűszerek milyen mennyiséget tartalmaznak a különböző tápanyagokból
Ugyan a fenti állítás sok esetben megkérdőjelezhető, mert a fűszerekből többnyire csak keveset használunk egy-egy ételhez, de a hozzá adódó tápanyagok ettől még belekerülnek az ételekbe. A tápanyag tartalomnál főleg a kömény különböző változatai és a szerecsendió okozhat meglepetéseket, melynek 1-2 grammja is megnöveli a táplálék összenergiatartalmát.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Ánizs | 17.6 | 15.9 | 35.4 | 337 |
Babérlevél | 7.6 | 8.4 | 48.7 | 313 |
Bazsalikom | 3.1 | 0.6 | 1.0 | 23 |
Bazsalikom (szárított) | 23.0 | 4.1 | 10.1 | 233 |
Borsfű (szárított) | 6.7 | 5.9 | 23.0 | 272 |
Borsmenta (friss) | 3.8 | 0.9 | 6.9 | 70 |
Cayenne bors | 12.0 | 17.3 | 29.4 | 318 |
Citromfű (friss) | 1.8 | 0.4 | 25.3 | 99 |
Currypor | 14.3 | 14.0 | 2.8 | 325 |
Csilipor | 13.5 | 14.3 | 14.9 | 282 |
Édeskömény | 15.8 | 14.9 | 12.5 | 345 |
Fahéj | 4.0 | 1.2 | 27.5 | 247 |
Fehér bors | 10.4 | 2.1 | 42.4 | 296 |
Fekete bors | 10.4 | 3.3 | 38.7 | 251 |
Fodormenta (friss) | 3.3 | 0.7 | 1.6 | 44 |
Fodormenta (szárított) | 19.9 | 6.0 | 22.2 | 285 |
Fokhagymapor | 16.6 | 0.7 | 63.7 | 331 |
Görögszénamag | 23.0 | 6.4 | 33.8 | 323 |
Gyömbér (őrölt) | 9.0 | 4.2 | 57.5 | 335 |
Kakukkfű (szárított) | 9.1 | 7.4 | 26.9 | 276 |
Kapor (szárított) | 20.0 | 4.4 | 42.2 | 253 |
Kapribogyó | 2.4 | 0.9 | 1.7 | 23 |
Korianderlevél (friss) | 2.1 | 0.5 | 0.8 | 23 |
Korianderlevél (szárított) | 21.9 | 4.7 | 41.7 | 279 |
Koriandermag | 12.4 | 17.8 | 13.1 | 298 |
Kömény | 19.8 | 14.6 | 11.9 | 333 |
Kurkuma (őrölt) | 9.7 | 3.3 | 44.4 | 312 |
Majoranna (szárított) | 12.7 | 7.0 | 20.3 | 271 |
Mustármag | 26.1 | 36.2 | 15.9 | 508 |
Oregánó (szárított) | 9.0 | 4.3 | 26.4 | 265 |
Petrezselyem (szárított) | 26.6 | 5.5 | 23.9 | 292 |
Piros paprika (őrölt) | 14.1 | 12.9 | 19.1 | 282 |
Római kömény | 17.8 | 22.3 | 33.7 | 375 |
Rozmaring (szárított) | 4.9 | 15.2 | 21.5 | 331 |
Sáfrány | 11.4 | 5.9 | 61.5 | 310 |
Só | 0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Szegfűbors | 6.0 | 8.6 | 72.1 | 263 |
Szegfűszeg (őrölt) | 6.0 | 13.0 | 31.6 | 274 |
Szerecsendió (őrölt) | 5.8 | 36.3 | 28.5 | 525 |
Tárkony (szárított) | 22.8 | 7.2 | 42.8 | 295 |
Turbolya (szárított) | 23.2 | 3.9 | 37.8 | 237 |
Vaníliakivonat | 0.1 | 0.1 | 12.7 | 288 |
Vöröshagymapor | 10.4 | 1.0 | 63.9 | 341 |
Zsálya (szárított) | 10.6 | 12.8 | 20.4 | 315 |