45 kenyér és pékáru tápanyagtartalma

A gabona alapú táplálékaink a legfontosabb szénhidrát forrásaink, szinte az egész világon elterjedtek. Talán a tradicionális polinéz táplálkozásban, illetve az Északi sarkkör mentén nincsen túl nagy jelentőségük.

Sajnos a modern életvitelünk, illetve az intenzív mezőgazdaságunk, a gabonák ásványi anyag és vitamintartalmát, az elmúlt évben jelentősen lecsökkentette, de ettől még a legtöbb ember napi szinten fogyaszt belőlük.

Kenyerek és pékáruk tápanyagtartalma

 

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Abonett kenyér 13.0 2.3 65.0 360
Alföldi kenyér 10.0 1.0 53.0 268
Bakonyi barna kenyér 9.0 2.4 46.0 253
Barna kenyér 8,5 0,8 50,6 249
Briós 8.2 10.4 54.0 346
Burgonyás kenyér 12.5 3.1 40.8 266
Búzacsírás kenyér 10.7 3.3 52.0 293
Búzakorpás kenyér 8.8 3.4 43.8 248
Diós csiga 9.0 15.0 51.0 386
Erzsébet kenyér 7.0 1.0 50.0 246
Fánk 5.0 10.6 38.3 271
Fehér kenyér 8.2 3.6 49.6 267
Félbarna kenyér 8.2 1.5 49.0 246
Francia kenyér 11.7 1.8 56.4 289
Gofri 8.5 28.8 48.4 489
Graham kenyér 10.0 3.5 48.0 272
Kakaós csiga 7.0 24.0 59.0 494
Kalács 9.3 9.5 49.6 326
Kétszersült 12.0 6.3 67.0 389
Kifli 9.1 2.3 59.1 295
Kuglóf 10.0 8.7 58.0 352
Kukoricás kenyér 6.7 7.4 43.5 266
Lekváros bukta 8.0 6.0 57.0 322
Lenmagos barnakenyér 10.1 4.1 47.0 276
Magos kenyér 11.0 6.7 44.5 288
Magvas barnakenyér 10.8 6.5 45.8 285
Mazsolás kenyér 7.9 4.4 48.0 274
Muffin 4.2 27.0 49.0 456
Olasz kenyér 8.8 3.5 46.9 271
Palacsinta 5.0 12.0 25.0 232
Pirítós 12.0 6.3 67.0 389
Piskótatekercs 4.2 12.0 62.0 374
Pogácsa (tepertős) 8.0 22.0 47.0 430
Pogácsa (vajas) 9.0 21.0 50.0 437
Pumpernickel (fekete rozskenyér) 8.7 3.1 41.0 250
Rozskenyér 8.5 3.3 42.5 259
Teljes kiőrlésű kenyér 12.5 3.5 36.7 252
Teljes kiőrlésű kifli 7.4 4.0 41.5 216
Teljes kiőrlésű zsemle 9.1 5.0 51.0 266
Tökmagos kenyér 10.7 6.3 34.8 258
Túrós batyu 11.0 6.0 51.0 310
Zabkorpás kenyér 10.4 4.4 35.3 236
Zsemle 9.2 0.0 57.4 277
Zsemlemorzsa 10,2 0,9 73,3 342

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük