Magyarországon a elterjedtebb vörös hús a sertés. A táplálkozásunkban betöltött helyét a török hódoltság idején nyerte el, mivel a törökök (muzulmánok révén) nem ettek sertéshúst, s a rendszeres begyűjtések során – a szárnyasokkal ellentétben – a sertéseket nem vitték el.
A szerepe az elmúlt időszakban némileg csökkent, főleg a feldolgozott húskészítményeké, mert az iparilag előállított felvágottak és szalámik, az előírások miatt, nátrium nitritet tartalmaznak, melyek májkárosító hatása közismert.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Sertés hasaalja | 9.3 | 53.0 | 0.0 | 518 |
Sertésborda | 20.8 | 5.6 | 0.0 | 140 |
Sertéscomb | 20.5 | 5.4 | 0.0 | 136 |
Sertésfarok | 17.8 | 33.5 | 0.0 | 378 |
Sertésfül | 22.5 | 15.1 | 0.6 | 234 |
Sertésgyomor | 16.9 | 10.1 | 0.0 | 159 |
Sertéshús (közepesen zsíros) | 18.0 | 16.0 | 0.4 | 218 |
Sertéshús (sovány) | 21.1 | 4.0 | 0.2 | 121 |
Sertéshús (zsíros) | 16.9 | 21.2 | 0.0 | 263 |
Sertéskaraj (hosszú karaj) | 21.6 | 6.9 | 0.0 | 155 |
Sertéskaraj (rövid karaj) | 22.5 | 4.1 | 0.0 | 133 |
Sertésláb | 11.6 | 10.0 | 0.0 | 140 |
Sertéslapocka | 19.6 | 7.1 | 0.0 | 148 |
Sertéslép | 17.9 | 2.6 | 0.0 | 100 |
Sertésmáj | 21.4 | 3.7 | 2.5 | 134 |
Sertésnyelv | 16.3 | 17.2 | 0.0 | 225 |
Sertéspofa | 21.5 | 5.0 | 0.0 | 143 |
Sertéssonka | 22.3 | 5.7 | 0.1 | 147 |
Sertéstarja | 18.7 | 5.7 | 0.0 | 132 |
Sertéstoka | 6.4 | 69.6 | 0.0 | 655 |
Sertéstüdő | 14.1 | 2.7 | 0.0 | 85 |
Sertésvelő | 10.3 | 9.2 | 0.0 | 127 |
Sertésvese | 16.5 | 3.3 | 0.0 | 100 |
Sertészsír | 0.0 | 99.5 | 0.0 | 897 |
Sertésszalonna | 12.6 | 39.7 | 1.3 | 417 |
Sertésszív | 17.3 | 4.4 | 1.3 | 118 |
Sertésszűz | 20.7 | 3.5 | 0.0 | 120 |