A sertés 27 különböző részének tápanyagtartalma

Magyarországon a elterjedtebb vörös hús a sertés. A táplálkozásunkban betöltött helyét a török hódoltság idején nyerte el, mivel a törökök (muzulmánok révén) nem ettek sertéshúst, s a rendszeres begyűjtések során – a szárnyasokkal ellentétben – a sertéseket nem vitték el.

A szerepe az elmúlt időszakban némileg csökkent, főleg a feldolgozott húskészítményeké, mert az iparilag előállított felvágottak és szalámik, az előírások miatt, nátrium nitritet tartalmaznak, melyek májkárosító hatása közismert.

A sertés részeinek tápanyagtartalma

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Sertés hasaalja 9.3 53.0 0.0 518
Sertésborda 20.8 5.6 0.0 140
Sertéscomb 20.5 5.4 0.0 136
Sertésfarok 17.8 33.5 0.0 378
Sertésfül 22.5 15.1 0.6 234
Sertésgyomor 16.9 10.1 0.0 159
Sertéshús (közepesen zsíros) 18.0 16.0 0.4 218
Sertéshús (sovány) 21.1 4.0 0.2 121
Sertéshús (zsíros) 16.9 21.2 0.0 263
Sertéskaraj (hosszú karaj) 21.6 6.9 0.0 155
Sertéskaraj (rövid karaj) 22.5 4.1 0.0 133
Sertésláb 11.6 10.0 0.0 140
Sertéslapocka 19.6 7.1 0.0 148
Sertéslép 17.9 2.6 0.0 100
Sertésmáj 21.4 3.7 2.5 134
Sertésnyelv 16.3 17.2 0.0 225
Sertéspofa 21.5 5.0 0.0 143
Sertéssonka 22.3 5.7 0.1 147
Sertéstarja 18.7 5.7 0.0 132
Sertéstoka 6.4 69.6 0.0 655
Sertéstüdő 14.1 2.7 0.0 85
Sertésvelő 10.3 9.2 0.0 127
Sertésvese 16.5 3.3 0.0 100
Sertészsír 0.0 99.5 0.0 897
Sertésszalonna 12.6 39.7 1.3 417
Sertésszív 17.3 4.4 1.3 118
Sertésszűz 20.7 3.5 0.0 120
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük