A 60%-os margarin a kémiai vegyipar terméke. Növényi olajból, többnyire napraforgó olajból állítják elő egy zsírkeményítés nevű technológiával, melynek katalizátora (nagyon finom szemcsés elemi nikkel) a reakció lejátszódása után, de benne marad a margarinban, mert nem lehet teljesen visszanyerni a folyamat végén.
A margarin a nehézfém szennyezésen kívül, a többi zsiradékhoz képest alacsony energiatartalmú, s nagy mennyiségű vitamint és nyomelemet is tartalmaz. Ezek forrása többnyire nem természetes, a szintetikus szerves vegyipar (gyógyszeripar) állítja elő. Ezért az alább feltüntetett értékeknél ne csak a konkrét beltartalmat vegyük figyelembe!
A 60 %-os margarin tápanyagtartalma
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Energia |
526 kcal |
|
Fehérje |
0,6 g |
|
Zsír |
59,2 g |
|
Ebből telített |
10 g |
|
Egyszeresen telítetlen |
20,3 g |
|
Többszörösen telítetlen |
24,7 g |
|
Koleszterin |
1 mg |
|
Szénhidrát |
0 g |
|
Cukor |
0 g |
|
Rost |
0 g |
|
Glikémiás Index |
0 |
|
A 60 %-os margarin vitamintartalma
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
A-vitamin |
3571 IU |
|
Alfa-karotin |
0 µg |
|
Béta-karotin |
610 µg |
|
Béta-kriptoxantin |
0 µg |
|
Retinol |
768 µg |
|
B1-vitamin (Tiamin) |
0,007 mg |
|
B2-vitamin (Riboflavin) |
0,026 mg |
|
B3-vitamin (Niacin) |
0,016 mg |
|
B5-vitamin (Pantoténsav) |
0,03 mg |
|
B6-vitamin (Piridoxin) |
0,006 mg |
|
B8-vitamin (Kolin) |
12,4 mg |
|
B9-vitamin (Folsav) |
1 µg |
|
B12-vitamin (Kobalamin) |
0,07 µg |
|
C-vitamin |
0,1 mg |
|
D-vitamin |
0 µg |
|
E-vitamin |
5 mg |
|
K-vitamin |
101,3 µg |
|
Likopin |
0 µg |
|
Lutein+Zeaxantin |
0 µg |
|
A 60 %-os margarin ásványianyag-tartalma
Tápanyag összetevő |
mennyiség 100 grammban |
|
Cink |
0 mg |
|
Foszfor |
16 mg |
|
Kalcium |
21 mg |
|
Kálium |
30 mg |
|
Magnézium |
2 mg |
|
Mangán |
0 mg |
|
Nátrium |
700 mg |
|
Réz |
0 mg |
|
Szelén |
0 µg |
|
Vas |
0 mg |
|