A mák a magyar konyha egyik speciális eleme. A világ sok részén termelnek mákot, de a gubó terméséből nem készítenek többnyire ételeket, csupán az érés közben a megkarcolt gubó nedvét gyűjtik be.
Holott a mák, s belőle készült mákolaj tele van (többszörösen) telítetlen zsírsavakkal és E vitaminnal.
Tápanyag tartalom | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Energia | 884kcal | |
Fehérje | 0 g | |
Zsír | 100 g | |
Telített zsírok | 13,5 g | |
Egyszeresen telítetlen zsírok | 19,7 g | |
Többszörösen telítetlen zsírok | 62,4 g | |
Koleszterin | 0 mg | |
Szénhidrát | 0 g | |
Cukor (egyszerű szénhidrát) | 0 g | |
Élelmi rost | 0 g | |
Glikémiás Index | 0 |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
A-vitamin | 0 IU | |
Alfa-karotin | 0 µg | |
Béta-karotin | 0 µg | |
Béta-kriptoxantin | 0 µg | |
Retinol | 0 µg | |
B1-vitamin (Tiamin) | 0 mg | |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0 mg | |
B3-vitamin (Niacin) | 0 mg | |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 0 mg | |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0 mg | |
B8-vitamin (Kolin) | 0 mg | |
B9-vitamin (Folsav) | 0 µg | |
B12-vitamin (Kobalamin) | 0 µg | |
C-vitamin | 0 mg | |
D-vitamin | 0 µg | |
E-vitamin | 11,4 mg | |
K-vitamin | 0 µg | |
Likopin | 0 µg | |
Lutein+Zeaxantin | 0 µg |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Cink | 0 mg | |
Foszfor | 0 mg | |
Kalcium | 0 mg | |
Kálium | 0 mg | |
Magnézium | 0 mg | |
Mangán | 0 mg | |
Nátrium | 0 mg | |
Réz | 0 mg | |
Szelén | 0 µg | |
Vas | 0 mg |