Alapvetően a repceolajnak két felhasználási területe van. Egyrészt motor hajtóanyagként hasznosítják, másrészt a reformkonyhában a napraforgó olaj egyik nagyszerű helyettesítője, mert az omega-3 zsírsav összetétele sokkal jobban megfelel az emberi szervezet számára. A világ több részén az alacsony savtartalmú, finomított változatát Canola olajként forgalmazzák,
A repce évezredek óta ismert olajos növény, eredetileg az indus völgyéből származik, s a XIII. százat környékén került Európába. Jellegzetes illata van, melyet kénsavas finomítás hatására elveszít.
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Energia | 884 kcal | |
Fehérje | 0 g | |
Zsír | 100 g | |
Ebből telített | 6 g | |
Egyszeresen telítetlen | 64 g | |
Többszörösen telítetlen | 29 g | |
Koleszterin | 0 mg | |
Szénhidrát | 0 g | |
Cukor | 0 g | |
Rost | 0 g | |
Nátrium | 0 mg | |
Glikémiás Index | 0 |