A napraforgóolaj után az olívaolaj a második leggyakrabban használt növényi zsiradék mind idehaza, mind külföldön. Salátákhoz, főzéshez, sütéshez is kiváló, és nagyon jól bírja a hevítést is.
Az egyetlen dolog, amire érdemes odafigyelni, az az olívaolaj minősége, pontosabban az előállítási módja, mert csak a hidegen sajtolt, első préselésből származó extraszűz olívaolaj tiszta. Minden más változat vegyszer maradékokat tartalmazhat, mely az előállítás során felhasznált oldószerek maradéka.
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Energia | 884 kcal | |
Fehérje | 0 g | |
Zsír | 100 g | |
Ebből telített | 13,8 g | |
Egyszeresen telítetlen | 73 g | |
Többszörösen telítetlen | 10,5 g | |
Koleszterin | 0 mg | |
Szénhidrát | 0 g | |
Cukor | 0 g | |
Rost | 0 g | |
Glikémiás Index | 0 |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
A-vitamin | 0 IU | |
Alfa-karotin | 0 µg | |
Béta-karotin | 0 µg | |
Béta-kriptoxantin | 0 µg | |
Retinol | 0 µg | |
B1-vitamin (Tiamin) | 0 mg | |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0 mg | |
B3-vitamin (Niacin) | 0 mg | |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 0 mg | |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0 mg | |
B8-vitamin (Kolin) | 0,3 mg | |
B9-vitamin (Folsav) | 0 µg | |
B12-vitamin (Kobalamin) | 0 µg | |
C-vitamin | 0 mg | |
D-vitamin | 0 µg | |
E-vitamin | 14,4 mg | |
K-vitamin | 60,2 µg | |
Likopin | 0 µg | |
Lutein+Zeaxantin | 0 µg |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Cink | 0 mg | |
Foszfor | 0 mg | |
Kalcium | 1 mg | |
Kálium | 1 mg | |
Magnézium | 0 mg | |
Mangán | 0 mg | |
Nátrium | 2 mg | |
Réz | 0 mg | |
Szelén | 0 µg | |
Vas | 0,6 mg |