• Fontos!

    Az oldalon szereplő értékek csak tájékoztató jellegűek, a boltokban és a piacon megvásárolható termékek tápanyag összetétele a feltüntetett értékektől eltérhetnek.

    Ennek az oka, hogy az élelmiszereink összetétele függenek az előállítás körülményeitől, az előállítás során alkalmazott módszerektől, a tárolás és a szállítás időtartamától is.

28 Gabona és gabonából készült étel tápanyagtartalma

A gabona alapú táplálékok, a tojás és a tej mellett, a harmadik leginkább elterjedt élelemünk. Tele vannak szénhidráttal, hogy nagyszerű energiaforrások.

Sajnos a modern életvitelünk, illetve az intenzív mezőgazdaságunk, a gabonák ásványi anyag és vitamintartalmát, az elmúlt évben jelentősen lecsökkentette, de ettől még az elsődleges szénhidrát forrás szerepét a gabonák megőrizték.

Gabonák és gabonatermékek tápanyagtartalma

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Barna kenyér 8,5 0,8 50,6 249
Búza (mag, teljes búzaliszt) 14,4 1,8 66,2 347
Búzacsíra 25 8 42 349
Búzadara 9,4 1 73,4 349
Búzakorpa 15 5,5 51 322
Búzapehely 12 2 66 339
Durumtészta 14 2,6 75,1 379
Fehér kenyér 8,3 0,8 52,3 255
Félbarna kenyér 9,8 1 47,9 246
Graham kenyér 10,1 1 54 272
Kenyér 10 1,8 54,5 262
Kukoricacsíra 18,8 34,5 19 476
Kukoricaliszt, -dara 9,6 3,1 70,2 347
Kukoricapehely 7,7 0,6 83 377
Liszt 13,5 1 70,4 344
Penne tészta 14 2,6 75,1 379
Rizs 8 0,03 77,5 344
Rizsliszt 6,9 0,6 79,4 359
Rozskenyér 8,1 0,9 53,6 261
Rozsliszt, RL 125 9,3 1,7 66,6 327
Rozsliszt, RL 60 7,5 0,9 72,8 337
Rozspehely 9 1,5 66 322
Spagetti tészta 14 2,6 75,1 379
2 tojásos tészta 14 2,6 75,1 379
4 tojásos tészta 15 3,4 72,9 392
8 tojásos tészta (házi) 17 5 69,2 400
Zabpehely 14,4 6,8 64,3 386
Zsemlemorzsa 10,2 0,9 73,3 342
Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük