28 Gabona és gabonából készült étel tápanyagtartalma

A gabona alapú táplálékok, a tojás és a tej mellett, a harmadik leginkább elterjedt élelemünk. Tele vannak szénhidráttal, hogy nagyszerű energiaforrások.

Ebben a listában csak a gabonák és az őrlemények szerepelnek. A tésztafélék két csoportra lettek bontva. Az élesztő tartalmúak a kenyerek és péksütemények listájában szerepelnek, az élesztő nélküliek pedig a tésztafélék listájában.

Gabonák és gabonatermékek tápanyagtartalma

 

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Búza (mag, teljes búzaliszt) 14,4 1,8 66,2 347
Búzacsíra 25 8 42 349
Búzadara 9,4 1 73,4 349
Búzakorpa 15 5,5 51 322
Búzapehely 12 2 66 339
Kukoricacsíra 18,8 34,5 19 476
Kukoricaliszt, -dara 9,6 3,1 70,2 347
Kukoricapehely 7,7 0,6 83 377
Fehér liszt (BL 50) 13,5 1 70,4 344
Rizs 8 0,03 77,5 344
Rizsliszt 6,9 0,6 79,4 359
Rozsliszt, RL 125 9,3 1,7 66,6 327
Rozsliszt, RL 60 7,5 0,9 72,8 337
Rozspehely 9 1,5 66 322
Zabpehely 14,4 6,8 64,3 386

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük