A gabona alapú táplálékok, a tojás és a tej mellett, a harmadik leginkább elterjedt élelemünk. Tele vannak szénhidráttal, hogy nagyszerű energiaforrások.
Ebben a listában csak a gabonák és az őrlemények szerepelnek. A tésztafélék két csoportra lettek bontva. Az élesztő tartalmúak a kenyerek és péksütemények listájában szerepelnek, az élesztő nélküliek pedig a tésztafélék listájában.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Búza (mag, teljes búzaliszt) | 14,4 | 1,8 | 66,2 | 347 |
Búzacsíra | 25 | 8 | 42 | 349 |
Búzadara | 9,4 | 1 | 73,4 | 349 |
Búzakorpa | 15 | 5,5 | 51 | 322 |
Búzapehely | 12 | 2 | 66 | 339 |
Kukoricacsíra | 18,8 | 34,5 | 19 | 476 |
Kukoricaliszt, -dara | 9,6 | 3,1 | 70,2 | 347 |
Kukoricapehely | 7,7 | 0,6 | 83 | 377 |
Fehér liszt (BL 50) | 13,5 | 1 | 70,4 | 344 |
Rizs | 8 | 0,03 | 77,5 | 344 |
Rizsliszt | 6,9 | 0,6 | 79,4 | 359 |
Rozsliszt, RL 125 | 9,3 | 1,7 | 66,6 | 327 |
Rozsliszt, RL 60 | 7,5 | 0,9 | 72,8 | 337 |
Rozspehely | 9 | 1,5 | 66 | 322 |
Zabpehely | 14,4 | 6,8 | 64,3 | 386 |