A gyümölcsöket a mérsékelt égövön évszázadok, évezredek óta tartósítjuk. Ide tartozik a szárítás és az aszalás épp úgy, mint a magas cukortartalmú dzsemek és lekvárok elkészítése is.
Ezek ma is meghatározó részét képezhetik a táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban, főleg azért, mert a tárolás hatására ugyan csökkenő mértékben, de mindig tartalmaznak értékes ásványi anyagokat és vitaminokat.
Megnevezés (100 g) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Szénhidrát (g) | Kalória (kcal) |
---|---|---|---|---|
Áfonya dzsem | 0.3 | 0.0 | 59.7 | 243 |
Alma befőtt | 0.2 | 0.5 | 15.0 | 67 |
Almalé | 0.1 | 0.1 | 11.1 | 46 |
Ananászlé | 0.3 | 0.1 | 12.6 | 53 |
Aszalt áfonya | 0.2 | 1.1 | 77.5 | 308 |
Aszalt alma | 0.9 | 0.3 | 57.2 | 243 |
Aszalt datolya | 2.5 | 0.4 | 67.0 | 282 |
Aszalt füge | 3.3 | 0.9 | 54.1 | 249 |
Aszalt körte | 1.9 | 0.6 | 62.2 | 262 |
Aszalt licsi | 3.8 | 1.2 | 66.1 | 277 |
Aszalt őszibarack | 3.6 | 0.8 | 53.1 | 239 |
Aszalt sárgabarack | 3.4 | 0.5 | 55.3 | 241 |
Aszalt szilva | 2.2 | 0.4 | 56.8 | 240 |
Aszalt szőlő | 2.5 | 0.5 | 71.7 | 296 |
Birsalma dzsem | 0.2 | 0.0 | 58.8 | 238 |
Citromhéj | 1.5 | 0.3 | 5.4 | 47 |
Citromlé | 0.4 | 0.2 | 6.6 | 22 |
Cseresznye dzsem | 0.0 | 0.0 | 60.0 | 246 |
Csipkebogyó dzsem | 0.5 | 0.0 | 58.0 | 237 |
Eper dzsem | 0.4 | 0.0 | 58.2 | 237 |
Grapefruitlé (fehér) | 0.5 | 0.1 | 9.1 | 39 |
Grapefruitlé (piros) | 0.5 | 0.1 | 8.4 | 39 |
Kókusz (szárított) | 5.3 | 47.0 | 44.4 | 592 |
Kókuszdióbél | 3.3 | 33.5 | 6.2 | 354 |
Kókuszdiótej | 2.3 | 23.8 | 3.3 | 230 |
Kókuszreszelék | 6.9 | 64.5 | 7.4 | 660 |
Mazsola | 2.5 | 0.5 | 71.7 | 296 |
Meggy dzsem | 0.4 | 0.0 | 70.3 | 288 |
Narancs dzsem | 0.3 | 0.0 | 66.3 | 246 |
Narancshéj | 1.5 | 0.2 | 14.4 | 97 |
Narancslé | 0.7 | 0.2 | 10.2 | 45 |
Őszibarack dzsem | 0.0 | 0.0 | 71.0 | 295 |
Őszibaracklé | 0.6 | 0.0 | 10.3 | 44 |
Ribizli dzsem | 0.2 | 0.0 | 61.6 | 251 |
Sárgabarack dzsem | 0.4 | 0.0 | 64.5 | 263 |
Szeder dzsem | 0.5 | 0.4 | 58.7 | 243 |
Szilva dzsem | 1.3 | 0.0 | 54.0 | 227 |
Szőlőlé | 0.4 | 0.1 | 14.6 | 60 |