38 gyümölcskészítmény tápanyagtartalma

A gyümölcsöket a mérsékelt égövön évszázadok, évezredek óta tartósítjuk. Ide tartozik a szárítás és az aszalás épp úgy, mint a magas cukortartalmú dzsemek és lekvárok elkészítése is.

Ezek ma is meghatározó részét képezhetik a táplálkozásunknak, főleg a téli időszakban, főleg azért, mert a tárolás hatására ugyan csökkenő mértékben, de mindig tartalmaznak értékes ásványi anyagokat és vitaminokat.

A tartósított gyümölcsök tápanyagtartalma

 

Megnevezés (100 g) Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g) Kalória (kcal)
Áfonya dzsem 0.3 0.0 59.7 243
Alma befőtt 0.2 0.5 15.0 67
Almalé 0.1 0.1 11.1 46
Ananászlé 0.3 0.1 12.6 53
Aszalt áfonya 0.2 1.1 77.5 308
Aszalt alma 0.9 0.3 57.2 243
Aszalt datolya 2.5 0.4 67.0 282
Aszalt füge 3.3 0.9 54.1 249
Aszalt körte 1.9 0.6 62.2 262
Aszalt licsi 3.8 1.2 66.1 277
Aszalt őszibarack 3.6 0.8 53.1 239
Aszalt sárgabarack 3.4 0.5 55.3 241
Aszalt szilva 2.2 0.4 56.8 240
Aszalt szőlő 2.5 0.5 71.7 296
Birsalma dzsem 0.2 0.0 58.8 238
Citromhéj 1.5 0.3 5.4 47
Citromlé 0.4 0.2 6.6 22
Cseresznye dzsem 0.0 0.0 60.0 246
Csipkebogyó dzsem 0.5 0.0 58.0 237
Eper dzsem 0.4 0.0 58.2 237
Grapefruitlé (fehér) 0.5 0.1 9.1 39
Grapefruitlé (piros) 0.5 0.1 8.4 39
Kókusz (szárított) 5.3 47.0 44.4 592
Kókuszdióbél 3.3 33.5 6.2 354
Kókuszdiótej 2.3 23.8 3.3 230
Kókuszreszelék 6.9 64.5 7.4 660
Mazsola 2.5 0.5 71.7 296
Meggy dzsem 0.4 0.0 70.3 288
Narancs dzsem 0.3 0.0 66.3 246
Narancshéj 1.5 0.2 14.4 97
Narancslé 0.7 0.2 10.2 45
Őszibarack dzsem 0.0 0.0 71.0 295
Őszibaracklé 0.6 0.0 10.3 44
Ribizli dzsem 0.2 0.0 61.6 251
Sárgabarack dzsem 0.4 0.0 64.5 263
Szeder dzsem 0.5 0.4 58.7 243
Szilva dzsem 1.3 0.0 54.0 227
Szőlőlé 0.4 0.1 14.6 60

 

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük