A Hikori dió tápanyagtartalma

A hikori dió elsősorban Észak-Amerikában honos, de megtalálható a távol-keleten is. Telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék.

Fogyasztják magában is, akár télére elrakott táplálákként, de készítenek belőle sütőolajat is. A felhasználásának gátat szab, hogy a fák csak 2-3 évente hoznak nagyobb mennyiségű termést, a köztes években szinte alig terem valamit.

A Hikori dió tápanyagtartalma

 

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Energia 657 kcal
Fehérje 12,7 g
Zsír 64,4 g
Ebből telített 7 g
Egyszeresen telítetlen 32,6 g
Többszörösen telítetlen 21,9 g
Koleszterin 0 mg
Szénhidrát 11,9 g
Cukor 0 g
Rost 6,4 g
Glikémiás Index 20

 

A Hikori dió vitamintartalma

Többféle B-vitamint tartalmaz

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
A-vitamin 131 IU
Alfa-karotin 0 µg
Béta-karotin 0 µg
Béta-kriptoxantin 0 µg
Retinol 0 µg
B1-vitamin (Tiamin) 0,867 mg
B2-vitamin (Riboflavin) 0,131 mg
B3-vitamin (Niacin) 0,907 mg
B5-vitamin (Pantoténsav) 1,746 mg
B6-vitamin (Piridoxin) 0,192 mg
B8-vitamin (Kolin) 0 mg
B9-vitamin (Folsav) 40 µg
B12-vitamin (Kobalamin) 0 µg
C-vitamin 2 mg
D-vitamin 0 µg
E-vitamin 0 mg
K-vitamin 0 µg
Likopin 0 µg
Lutein+Zeaxantin 0 µg

 

A Hikori dió ásványianyag-tartalma

Sokféle ásványi anyagot tartalmaz, cinkből és rézből tartalmaz viszonylag sokat.

Tápanyag összetevő mennyiség 100 grammban
Cink 4,31 mg
Foszfor 336 mg
Kalcium 61 mg
Kálium 436 mg
Magnézium 173 mg
Mangán 4,61 mg
Nátrium 1 mg
Réz 0,738 mg
Szelén 8,1 µg
Vas 2,12 mg

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük