A hikori dió elsősorban Észak-Amerikában honos, de megtalálható a távol-keleten is. Telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék.
Fogyasztják magában is, akár télére elrakott táplálákként, de készítenek belőle sütőolajat is. A felhasználásának gátat szab, hogy a fák csak 2-3 évente hoznak nagyobb mennyiségű termést, a köztes években szinte alig terem valamit.
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Energia | 657 kcal | |
Fehérje | 12,7 g | |
Zsír | 64,4 g | |
Ebből telített | 7 g | |
Egyszeresen telítetlen | 32,6 g | |
Többszörösen telítetlen | 21,9 g | |
Koleszterin | 0 mg | |
Szénhidrát | 11,9 g | |
Cukor | 0 g | |
Rost | 6,4 g | |
Glikémiás Index | 20 |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
A-vitamin | 131 IU | |
Alfa-karotin | 0 µg | |
Béta-karotin | 0 µg | |
Béta-kriptoxantin | 0 µg | |
Retinol | 0 µg | |
B1-vitamin (Tiamin) | 0,867 mg | |
B2-vitamin (Riboflavin) | 0,131 mg | |
B3-vitamin (Niacin) | 0,907 mg | |
B5-vitamin (Pantoténsav) | 1,746 mg | |
B6-vitamin (Piridoxin) | 0,192 mg | |
B8-vitamin (Kolin) | 0 mg | |
B9-vitamin (Folsav) | 40 µg | |
B12-vitamin (Kobalamin) | 0 µg | |
C-vitamin | 2 mg | |
D-vitamin | 0 µg | |
E-vitamin | 0 mg | |
K-vitamin | 0 µg | |
Likopin | 0 µg | |
Lutein+Zeaxantin | 0 µg |
Tápanyag összetevő | mennyiség 100 grammban | |
---|---|---|
Cink | 4,31 mg | |
Foszfor | 336 mg | |
Kalcium | 61 mg | |
Kálium | 436 mg | |
Magnézium | 173 mg | |
Mangán | 4,61 mg | |
Nátrium | 1 mg | |
Réz | 0,738 mg | |
Szelén | 8,1 µg | |
Vas | 2,12 mg |